#legacysysteem

3 redenen om een verouderd systeem te vernieuwen

Julia van Toor

 - 

3 min

COBOL, Pascal, Fortran. Een paar oudjes onder de programmeertalen. Sommige bedrijven gebruiken ze dagelijks in hun software systemen. Systemen waarvan de technologie inmiddels links en rechts is ingehaald.

De pijn van een verouderd systeem

“Mijn oude, vertrouwde systeem draait nog prima door. Is het dan erg dat het wat verouderd is? Waarom zou ik iets vervangen dat nog werkt?” Dat zijn logische vragen om te stellen. Maar wanneer gaat een verouderd systeem of legacy systeem pijn doen?

1 Storingen en brandjes blussen

Verouderde systemen worden in de loop van de tijd steeds complexer. Zeker als in al die jaren stukje-bij-beetje is bijgebouwd. Aanpassingen die soms met shortcuts aan elkaar zijn geknoopt als een soort spaghetti. Er kan dan gemakkelijk wat misgaan. Denk aan ongeplande downtime en productieverstoringen. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot een afname van verkoop of vertraging in het dagelijks werk. En niet te vergeten: een team dat telkens bezig is met brandjes blussen.

2 Nieuwe digitale ideeën moeilijk waar te maken

Bij verouderde systemen is het vaak zo dat nog maar weinig developers de ins en outs kennen. Hierdoor doe je steeds langer over het ontwikkelen van nieuwe functionaliteiten. Misschien zijn er zelfs bijna geen developers meer te vinden met de juiste programmeer skills. Ideeën voor nieuwe digitale oplossingen kun je dan moeilijk waarmaken. Wat natuurlijk jammer is.

3 Lekkage in de beveiliging

Last but not least: beveiliging. Als frameworks of belangrijke systeemcomponenten end-of-life zijn en daarmee niet meer onderhouden worden met bijvoorbeeld security updates, loop je risico op misbruik daarvan door hackers. Denk aan datalekken. Je wil hiermee niet het 8 uur journaal halen.

Je kunt ook issues krijgen met compliance. Zorg ervoor dat de beveiliging van je systeem altijd op orde is. Zeker als je bijvoorbeeld creditcardbetalingen via je software laat verlopen.

Checklist: is jouw systeem verouderd?

Zeker weten of jouw bedrijf te maken heeft met een verouderd systeem? Test het met de gratis checklist. Heb je al geconcludeerd dat je een verouderd systeem hebt en overweeg je het te vernieuwen? Download de whitepaper voor een duwtje in de rug.

Is jouw systeem aan vernieuwing toe?

Download de whitepaper voor een stappenplan.

Downloaden
legacy software whitepaper

Meer inspiratie? Volg Jool op LinkedIn

Bronnen

[1] H.K.A. Bakar, R. Razali, ‘A preliminary review of legacy information systems evaluation models’, International Conference on Research and Innovation in Information Systems (ICRIIS) (2013) p314-318, IEEE Conference Publications.

[2] R. Khadka, B.V. Batlajery, A.M. Saeidi, S. Jansen, J. Hage, ‘How Do Professionals Perceive Legacy Systems and Software Modernization’, Proceedings of the 36th International Conference on Software Engineering (2014) p.36-47, ACM.

[3] Gartner, ‘Legacy application or system’, Gartner IT Glossary, (2015).