#progressivewebapp   #pwa

4 aansprekende voorbeelden van Progressive Web Apps

Julia van Toor

 - 

5 min

Eerder schreven we over de betekenis van Progressive Web Apps en de voordelen. Vandaag gaan we op zoek naar 4 spraakmakende voorbeelden van Progressive Web Apps. PWA’s waarvan jij er waarschijnlijk ook één of meerdere gebruikt.

1Spotify

Wie kent het niet: Spotify. Zijn we onderweg? Dan pakken we de mobiele app erbij. Op de laptop? Dan openen we de desktop app óf we werken via de browser applicatie versie. De browser applicatie open je via open.spotify.com, dit is de Progressive Web App van Spotify.

spotify mobile

Spotify mobiele app (bron: Spotify)

spotify desktop

Spotify desktop applicatie (bron: Spotify)

spotify progressive web app

Spotify's PWA via open.spotify.com (bron: Spotify)

De PWA van Spotify heeft net zo’n geweldige look and feel als de desktop en de mobiele app. En werkt snel en makkelijk via je internet browser. Je hoeft dus niet eerst een app te downloaden via een app store om te profiteren van het gemak en de snelheid. Dit is kenmerkend voor PWA's.

2Uber

Als je aan Uber denkt, is de kans groot dat je het associeert met het aanvragen van taxiritten vanaf de app op jouw mobiele telefoon. Maar volgens Uber senior productmanager Madhur Chadha heeft de desktop ervaring via de browser applicatie (m.uber.com) net zo veel prioriteit als hun mobiele app. In dit gifje zie je hoe de PWA van Uber eruit ziet op desktop én mobiel.

uber progressive web app

Ubers PWA voor mobiel en desktop (bron: eng.uber.com)

Het gifje zegt onder anderen: ‘No app download required’ en ‘fast on bad mobile networks’. Dit zijn twee belangrijke kenmerken en voordelen van PWA's.

3AliExpress

Een ander sprekend voorbeeld van een PWA is AliExpress. Probeer het zelf maar eens. Ga via je browser op je mobiel naar aliexpress.com.

Je ziet nu een melding ‘AliExpress toevoegen aan startscherm’. Klik daarop en zie hoe er een AliExpress icoontje komt te staan tussen al je andere apps op je mobiel.

aliexpress progressive web app icon

AliExpress PWA icon

Open je vervolgens AliExpress via dit icoontje dan zie je een scherm zoals het plaatje rechtsonder (of onderin). Zie je dat op dit plaatje het webadres verdwenen is?

aliexpress progressive web app

AliExpress PWA op mobiel via de site (bron: aliexpress.com)

aliexpress progressive web app

AliExpress PWA via de app icon (bron: aliexpress.com)

De PWA van AliExpress heeft de look and feel van een échte app (native app) die je via de Play Store of App Store download, terwijl je deze app (PWA) gewoon via je webbrowser bekijkt. Eén van de voordelen is dat dit geen opslagruimte op je mobiel kost.

4Mijn Vogelvinder

Met ‘Mijn Vogelvinder’ willen Vogelbescherming Nederland en Waarneming.nl je helpen bij het spotten van vogels tijdens wandelingen of fietstochten. Mijn Vogelvinder helpt je naar welke vogels je in een bepaald gebied kunt uitkijken. En waar je dan op moet letten. Zo maak je meer kans om de vogels ook daadwerkelijk te spotten.

Mijn Vogelvinder is ook een PWA en hoeft dus niet te worden gedownload. Het enige dat je moet doen is de app op je startscherm te zetten.

mijn vogelvinder progressive web app icon

Mijn Vogelvinder PWA icon

Belangrijke voordelen zijn dat de app geen invloed heeft op de opslag van je mobiel, updaten automatisch gaat en je dus altijd de meest actuele informatie hebt.

In het plaatje linksonder (of hieronder) zie je een melding dat je de app op je startscherm van je mobiel kunt toevoegen. En rechts (of onderste plaatje) zie je het scherm dat je ziet via de app icon. Zoals je ziet weer zonder adresbalk, net zoals bij AliExpress.

mijn vogelvinder progressive web app

Mijn Vogelvinder progressive web app op mobiel (bron: mijnvogelvinder.nl)

mijn vogelvinder progressive web app

Mijn Vogelvinder progressive web app op mobiel (bron: mijnvogelvinder.nl)

Nog even de voordelen op een rij

Deze vier voorbeelden laten zien dat PWA’s veel voordelen hebben ten opzichte van native apps. De vier belangrijkste nog even op een rij:

5

PWA’s hebben dezelfde look and feel als native apps

3

PWA’s zijn gebruiksvriendelijk en snel

0

Je gebruikt automatisch de meest actuele versie

0

Een PWA hoef je niet te downloaden uit de appstore, hij neemt dus geen opslagruimte van je mobiel in beslag

Plannen om te digitaliseren?

Wat kies je? Een website, app of PWA? Lees het in onze whitepaper.

Whitepaper downloaden »
website app progressive web application

Benieuwd of een PWA ook een oplossing kan zijn voor jouw organisatie? Plan hier gratis en vrijblijvend een afspraak in.

Marije

Marije de Jager

Business Developer

06 419 53 298