#keepintouch   #teambuilding

5 manieren om digitaal in contact te blijven met collega's

Julia van Toor

 - 

4 min

Het is echt aanpassen sinds vorig jaar. Van iedereen dagelijks zien tot een paar keer per week videobellen. Een gesprekje bij het koffiezetapparaat was een stuk relaxter en minder geforceerd dan nu ‘zomaar even’ videobellen met je collega’s. En eerlijk, de vrijmibo is online lang niet zo gezellig als hoe dat ging vóór corona. Maar laten we niet alleen terugblikken op het oude. Vandaag kijken we juist naar wat allemaal wél mogelijk is. Bij Jool hebben we verschillende manieren van digitaal contact geprobeerd. In dit blog staan er 5. Ik zou zeggen: doe er je voordeel mee!

1#random vragen

Een van de meest laagdrempelige manieren om met elkaar in contact te blijven is om een #random vraag te stellen in de interne chat van je organisatie. Bij Jool doen we dit in Slack. Om het je teamleden makkelijk te maken kun je de vraag stellen in de vorm van een poll. Wat voorbeelden ter inspiratie;

random questionrandom questionrandom question

Of vraag hoe je team het liefst digitaal in contact blijft. Dan weet je dat ook meteen.

2Online bingo

Een paar maanden geleden hebben we een online bingo uitgeprobeerd. Via deze site konden we gebruik maken van een digitaal bingo tooltje. We hebben alle Jool collega’s bingokaarten en een lekkere versnapering toegestuurd. Onze ervaring? Wij vonden de online bingo een gezellige bezigheidstherapie. Maar eerlijk is eerlijk, voor ons team -dat voor het grootste deel bestaat uit software ontwikkelaars die dagelijks puzzelen met software- was dit niet de meest uitdagende activiteit ;-). Elk team is anders, dus probeer dit zeker eens met jouw eigen team.

bingo kaartsnacks

3Online pubquiz

Kortgeleden hebben wij voor het eerst een online pubquiz georganiseerd, of eigenlijk, een online koffiequiz om 10:00. ☕ En wat was dit gezellig. Wij hebben Sam’s pubquiz ingeschakeld om dit voor ons te organiseren. Je kunt zoiets natuurlijk ook prima zelf regelen.

digitale koffie quiz

4Foto's en video's delen

Deze optie spreekt voor zich. Mensen vinden persoonlijke gebeurtenissen altijd interessant. Zeker in de vorm van een foto of video. Misschien deelt jouw team al regelmatig (visuele) updates met elkaar? Heel leuk! Is dit niet zo en wil je het team stimuleren om meer te delen? Start dan zélf als eerste met het delen van een update, bijvoorbeeld met een foto van je nieuwe aankoop of je kat die weer eens lekker gek doet. Grote kans dat mensen jouw voorbeeld volgen. Een aantal updates uit onze Jool Slack:

sushi

Overheerlijke sushi. Gedeeld door mijzelf. Nu we niet meer met het team uit eten kunnen hebben alle Jool collega’s een tijdje geleden budget gekregen om te besteden aan thuisbezorgd.nl. Iedereen heeft die avond lekker gesmikkeld.

lammetjes taart

Een super leuke lammetjes taart gemaakt door onze collega Bas en zijn kinderen. Linkje naar het recept.

stemmen

Onze Engelien die in maart haar stem heeft uitgebracht.

Naast persoonlijke updates kun je natuurlijk ook nieuwtjes en grappige plaatjes delen met collega’s. (Bron: 9GAG)

programmers in enterprise company programmers in startup company programmers in government

5Het versturen van ‘iets gezelligs’ naar werknemers

Voor een tastbare groet -extra leuk in deze “afstandelijke” tijd- kun je ook eens denken aan het versturen van een giveaway aan je werknemers. Deze heb je in allerlei soorten en maten, met grote en kleine prijskaartjes. Zo hebben wij een Tony reep verstuurd met Valentijnsdag en Jool kookwekkers in de vorm van een ei op Pasen met feestelijke lekkernijen.

Jool valentijn chocoladereep, Tony ChocolonelyJool kookwekker eipaaspakket

Welke manier ga jij als eerste uitproberen? Stuur deze blog gerust door aan je team voor wat inspiratie.