#agile   #betekenis

Wat is Agile?

Yvan Rens

 - 

3 min

Tegenwoordig is een Agile werkwijze niet meer weg te denken uit de software ontwikkeling. Bovendien is het gebruik van deze methode waardevol voor vrijwel elke organisatie. Lees in dit blog waar Agile vandaan komt en hoe je het toe kunt passen.

wat is Agile

Agile betekenis

De term Agile en het Agile Manifesto is ontstaan tijdens een bijeenkomst van software engineers in Snowbird 2001. Het doel van de bijeenkomst was om te praten over een alternatief voor het software ontwikkelproces dat tot dan toe bij vrijwel elk project werd toegepast: de Waterval methode.

De Waterval methode is een zwaar gedocumenteerd, gepland en langdurig proces waarbij de klant geen enkele inspraak meer had als het eenmaal van start was gegaan. Alle eisen werden van tevoren schriftelijk vastgelegd en op basis daarvan moesten developers aan de slag, zonder dat zij ooit met de klant hebben gesproken.

Dat moest anders, vonden de developers, en ze stelden gezamenlijk het Agile Manifesto op.

Agile Manifesto

Het Agile Manifesto kent 4 kernwaardes die zich min of meer afzetten tegen de Waterval-processen die toentertijd kenmerkend waren binnen de software projecten:

 1. Mensen en hun onderlinge interactie boven processen en hulpmiddelen
 2. Werkende software boven allesomvattende documentatie
 3. Samenwerking met de klant boven contractonderhandelingen
 4. Inspelen op verandering boven het volgen van een plan

De 12 principes van Agile

De waardes zijn iets concreter gemaakt in de vorm van 12 principes.

 1. De hoogste prioriteit is het tevredenstellen van de klant door het vroegtijdig en voortdurend opleveren van waardevolle software.
 2. Verwelkom veranderende behoeftes, zelfs laat in het ontwikkelproces. Agile processen benutten verandering tot concurrentievoordeel van de klant.
 3. Lever regelmatig werkende software op. Liefst iedere paar weken, hooguit iedere paar maanden.
 4. Mensen uit de business en ontwikkelaars moeten dagelijks samenwerken gedurende het gehele project.
 5. Bouw projecten rond gemotiveerde individuen. Geef hen de omgeving en ondersteuning die ze nodig hebben en vertrouw erop dat ze de klus klaren.
 6. De meest efficiƫnte en effectieve manier om informatie te delen in en met een ontwikkelteam is door met elkaar te praten.
 7. Werkende software is de belangrijkste maat voor voortgang.
 8. Agile processen bevorderen constante ontwikkeling. De opdrachtgevers, ontwikkelaars en gebruikers moeten een constant tempo eeuwig kunnen volhouden.
 9. Voortdurende aandacht voor een hoge technische kwaliteit en voor een goed ontwerp versterken agility.
 10. Eenvoud, de kunst van het maximaliseren van het werk dat niet gedaan wordt, is essentieel.
 11. De beste architecturen, eisen en ontwerpen komen voort uit zelfsturende teams.
 12. Op vaste tijden, onderzoekt het team hoe het effectiever kan worden en past vervolgens zijn gedrag daarop aan.

Wat kan Agile opleveren?

Een juiste toepassing van Agile levert veel voordelen op. Door Agile te werken kun je vaak nieuwe software opleveren. Dit geeft de klant veel inzicht in de huidige stand van zaken. En mochten er in de tussentijd omstandigheden veranderen of mocht de klant van gedachte veranderen, dan kun je met een Agile werkwijze daar snel op inspelen.

De Lean software ontwikkelmethode?

Naast de Agile software ontwikkelmethode kun je ook de Lean methode inzetten in software ontwikkeling. Benieuwd hoe dat er uit ziet? Download de whitepaper hieronder.