#webapplicatie   #trends

De 3 webapplicatie ontwikkeling trends voor 2022

Julia van Toor

 - 

5 min

Heb je plannen om een webapplicatie te ontwikkelen? Wil je een verouderde applicatie vernieuwen met de nieuwste technieken? Lees je alvast in met de laatste webapplicatie ontwikkeling trends.

1 Progressive Web Applications

Tegenwoordig moeten webapplicaties goed werken op laptops, tablets en smartphones. Je kunt natuurlijk voor alle schermen en besturingssystemen, zoals iOS en Android, een app maken. Maar waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Binnen software ontwikkeling is er een techniek die goed werkt op zowel grote als kleine schermen, namelijk de Progressive Web Application.

Een Progressive Web Application of afgekort 'PWA' is eigenlijk gewoon een website die een 'app-achtige' gebruikerservaring biedt. Het is dus een combinatie van een app en een site. Het tegenovergestelde van PWA's zijn native apps. Je weet wel, de apps die je download in de app store. Lees hier de voor- en nadelen van PWA’s.

Een voorbeeld

Krijg een beter beeld van een PWA met een voorbeeld. Dit is de WineSTEP webapplicatie, ontwikkeld door Jool.

winestep webapplication

2 Beveiligen, beveiligen, beveiligen!

Het lijkt op het eerste gezicht op een open deur: beveiliging. Maar neem dit niet licht. Met een toenemend aantal bedrijven die online gaan en steeds meer online transacties, is het aanpakken van veiligheidsproblemen echt noodzakelijk. We zien ook dat steeds meer mensen Googelen naar de term ‘Cyber Security’. Kijk maar.

cyber security google trends

Webapplicaties gebruiken we iedere dag. Denk aan de systemen die je gebruikt bij het thuiswerken, online winkelen en social media. Het grote gebruik van het web heeft geleid dat er veel privacygevoelige gegevens staan opgeslagen. Bijvoorbeeld betalingsgegevens, contactgegevens en identiteitsgegevens. Laten hackers nu precies de type webapplicaties uitkiezen met functionaliteiten als login, online betalingen en backend-databases met privacygevoelige gegevens. Wil jij een webapplicatie bouwen waarin gebruikersgegevens worden verwerkt? Let dan extra goed op.

De meeste bedrijven en organisaties zijn zich wel bewust van de noodzaak van webbeveiliging. Maar vooral MKB bedrijven vinden het een vervelende en moeilijke taak [1]. Ervaar jij dat ook zo? Lees dan verder voor de belangrijkste aandachtspunten.

Kwetsbaarheden in webapplicaties kun je zien als gebreken in het ontwerp of code waarin hackers toegangspunten weten te creëren. De structuur van webapplicaties bestaat uit drie verschillende lagen. Potentiële kwetsbaarheden kunnen in elk van deze lagen zitten.

  1. De browser waarmee de gebruiker de webapplicatie kan bezoeken
  2. De frontend laag. Dit is het zichtbare deel van de webapplicatie. Dit is gemaakt met programmeertalen, bijvoorbeeld Javascript, HTML en CSS
  3. De backend, met bijbehorende database

Hoe kun je je webapplicatie beveiligen? Denk aan het opzetten van firewalls en methodes die testen of de gebruiker een mens is, zoals Multi Factor Authentication. Vergeet ook niet om je webapplicatie en besturingssyteem regelmatig te upgraden.

3 Low code vs. maatwerk software

Maatwerk webapplicaties bouw je met behulp van code en verschillende softwarecomponenten die je met code aan elkaar verbindt. Iets wat alleen ervaren software ontwikkelaars met succes kunnen bouwen. Tegenwoordig kun je ook webapplicaties maken met weinig code, ook wel low code Of zelfs helemaal geen code, namelijk no code. Afgelopen jaren is de zoekterm ‘low code’ steeds vaker ingetikt in Google.

low code google trends

Een low code webapplicatie maak je met een low-code ontwikkelingsplatform. Voorbeelden zijn Mendix, OutSystem en Appian. Low code ontwikkelingsplatformen zijn over het algemeen gebruiksvriendelijke visuele omgevingen waarin de ‘gewone burger’ een webapplicatie kan bouwen. Zelfs als je geen programmeer achtergrond hebt. Dit is dan ook één van de grote voordelen van low code. Low code heeft nog meer voordelen. Zo kan je vergeleken met maatwerk software veel sneller een webapplicatie bouwen en is het een stuk goedkoper.

Toch heeft het bouwen van een webapplicatie met low code ook nadelen. Allereerst is het lastig om een low code ontwikkelingsplatform uit te kiezen. Dit gezien de hoeveelheid aanbieders die ook nog eens vaak moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn. Daarnaast heb je met een low code ontwikkelingsplatform gelimiteerde keuze in functionaliteiten. Als je eenmaal een low code webapplicatie hebt gebouwd zit je 9 van de 10 keer aan het platform vast. Je kunt je webapplicatie dan niet migreren naar een ander platform. Doorontwikkelen van je webapplicatie is dan bijna niet te doen.

Low code kan heel voordelig zijn. Maar weeg het goed af. Houd bij de afweging tussen een low code of maatwerk webapplicatie het doel van de webapplicatie en de benodigde functionaliteiten voor ogen. Bedenk hoe groot de kans is dat je de webapplicatie in de toekomst wilt uitbreiden of aanpassen. Je kunt daarnaast natuurlijk ook kiezen voor een combinatie van beiden. Dus meerdere (kleine) webapplicaties die je bijvoorbeeld verbindt met API koppelingen.

Slotwoord

Zo, dat waren ze. Geïnspireerd door de trends? Welke spreekt jou aan? Neem het mee bij de besluitvorming van de ontwikkeling van de webapplicatie. Wil je een persoonlijk advies over één van de trends? Neem dan even contact op.

yvan

Hoe kunnen we je helpen?

Reactie binnen één werkdag.


Bronnen

[1] Gates, S., & Liska, A. (2018). Securing Web Applications. O'Reilly Media, Inc