#leansoftwaredevelopment   #deliverfast

Lean Software Development principe #5 Deliver Fast

Yvan Rens

 - 

4 min

De markt verandert snel. Bedrijven die kunnen concurreren op basis van leveringssnelheid hebben een grote voorsprong. Volgens het principe 'Deliver Fast' kunen IT afdelingen sneller software leveren door het elimineren van waste en het stroomlijnen van de flow. Ontdek hoe!

deliver fast, principes lean software development

Elimineer waste voor een betere flow

Waste vertraagt de flow. Daarom is de belangrijkste eerste stap én voorwaarde voor het verkrijgen van gestroomlijnde flow het elimineren van waste binnen het ontwikkelproces. Lean Software Development onderscheidt 8 verschillende wastes.

Alledaagse voorbeelden van waste zijn lange wachttijden, defecten, onduidelijkheden binnen het team of taken die dubbel worden uitgevoerd. Je herkent het denk ik wel: een extra akkoord van manager X, tests die niet slagen, code die aangepast moet worden of dat teamleden steeds moeten wisselen van taken omdat prioriteiten niet duidelijk zijn.

Waste herkennen met behulp van de 'cycle time'

Vaak hoef je niet ver te kijken om te zien waar waste plaatsvinden in een flow. Maar van sommige wastes ben je je misschien niet bewust. Denk maar aan de tijd die je moet wachten op informatie of op het verkrijgen van een akkoord. Om deze onopvallende verspillingen alsnog boven water te krijgen kun je gebruik maken van de 'cycle time'.

‘Cycle time’ is de tijd dat een gemiddelde software aanpassing erover doet om van de klantwens tot de oplevering te komen. De cycle time kun je berekenen door van een aantal 'normale' software aanpassingen de gemiddelde cycle time (doorlooptijd) te meten. Op basis van dit getal kun je je software aanpassingen stuk voor stuk benchmarken. Aanpassingen die meer dan de gemiddelde cycle time duren bevatten waarschijnlijk één of meerdere wastes.

Zo stroomlijn je de flow

Flow betekent letterlijk 'stroom'. In softwareland betekent een gestroomlijnde flow een gelijkmatige stroom van nieuwe "stukken" software. Zonder opstoppingen of fouten, want die zorgen juist voor vertraging. Net zoals file of een auto-ongeluk ervoor zorgen dat je later aankomt op je bestemming.

Hoe werk je aan de software flow? Er zijn een aantal knoppen waar de organisatie aan kan draaien voor een betere flow:

3

Zorg voor een gelijkmatige aanvoer van nieuw werk. Vermijdt dat teams ineens een bulk werk toegestopt krijgen of dat ze lang moeten wachten voordat duidelijk is wat er moet gebeuren.

1

Probeer de grootte van het werk klein te houden. Streef naar het zo klein mogelijk maken van werk om de flow te versoepelen.

2

Zorg ervoor dat het aantal "stukken" werk dat onderhanden is in het ontwikkelproces niet te hoog wordt en er voorraden ontstaan. Een voorraad zorgt voor langere levertijd. Voer daarom niet meer werk aan dan het proces aan kan.

3

Plan vaste iteraties voor het opleveren van werk, zodat de teams weten wanneer ze klaar moeten zijn en de organisatie hierop kan rekenen. Streef naar een zo kort mogelijke (maar werkbare) iteratie voor de meeste flow.

1

Automatiseer zoveel mogelijk (mits zinvol). Op die manier kun je nieuwe software snel én met vertrouwen opleveren. Continuous Deployment kan hierbij helpen.

De stand van de knoppen is per organisatie of afdeling verschillend. Als je deze vijf knoppen juist afstelt, zal een gestroomlijnde flow ontstaan. Zo kunnen teams op een regelmatige basis nieuwe software leveren en kan de organisatie erop vertrouwen dat de klant op tijd wordt bediend.

Starten met Deliver Fast?

We zagen dat een hogere leveringssnelheid begint met het elimineren van waste. In het blog ‘Eliminate Waste' ontdek je hoe je dit doet.