#digitalisering   #logistiek

Digitaliseren in de logistiek

Marije de Jager

 - 

3 min

Welke route kies je?

Je bedrijf is uniek, je bent net even anders dan je concurrent. Dat zit in de service die je verleend of een proces dat soepel loopt. Digitalisering kan je daarbij ondersteunen. Alleen kies je voor een standaard softwarepakket of ga je voor maatwerk?

Maatwerk of pakket software

Een standaard softwarepakket klinkt als het ultieme doel. Iets dat standaard is én helemaal precies aansluit op jouw logistieke bedrijfsproces. Alleen is de realiteit vaak weerbarstiger. Niet alle bedrijfsprocessen zijn te vatten in standaardsoftware. Je komt al snel bij aanpassingen in een bestaand softwarepakket, vaak complex en niet hoe je het graag wilt hebben.

Bij maatwerk denk je vaak aan lange ontwikkeltrajecten. Dat is tegenwoordig gelukkig anders. Met componenten richt je applicaties op maat in. Is er iets beschikbaar dat voor jouw processen goed werkt? Laat dat dan niet meer helemaal zelf ontwikkelen. Maak gebruik van bouwstenen die heel goed doen wat ze moeten doen. In combinatie vormen ze één applicatie. Een applicatie die van jouw klantreis een unieke ervaring maakt.

Kies je nu voor maatwerk of voor een softwarepakket?

In de praktijk kies je vaak voor een tussenweg. Een combinatie van standaard software componenten op maat aan elkaar gekoppeld. Het koppelen van bestaande componenten met maatwerk. Zo biedt standaard software met behulp van maatwerk opeens veel meer mogelijkheden. Best of both worlds.

Digitaliseren in de logistiek

Het is een branche die in beweging is. Met veel bedrijven die aanlopen tegen de beperkingen van de software die ze nu gebruiken. Voor deze branche zijn veel onderdelen uit het proces al in losse componenten ’te koop’. Bijvoorbeeld routeplanning, CO2 uitstoot-berekening of aankomst notificatie.

Deze componenten kun je gebruiken en uitbreiden met tools die voor jou uniek zijn. Denk aan een dashboard, datamodellen, rapportages of rollen- & rechtenbeheer. Dat is de kracht van maatwerk.

Verder zijn er koppelingen nodig om verschillende applicaties met elkaar te ‘laten praten’. Facturatie, planning op een mobieltje en douane-afhandeling zijn allemaal koppelingen met externe applicaties. Heel prettig om die in een eigen omgeving te kunnen afhandelen. En niet met 3 verschillende programma’s te hoeven werken.

Plannen om te digitaliseren?

Kies je een website, app of PWA? Lees het in onze whitepaper.

Whitepaper downloaden »
website app progressive web application

De juiste route

Als je aan de slag wilt met digitalisering en vernieuwing, wat is dan een goede start? Begin met kijken wat er kan met een standaardpakket. Valt er met een pakket al veel verbeteren? Kun je makkelijk je processen aanpassen op het pakket? Dan biedt dat grote mogelijkheden. De kosten van maatwerk (of een combinatie) liggen altijd hoger.

Liggen de mogelijkheden van een pakket en je wensen echt te veel uit elkaar?

Kijk welke oplossingen als standaard component beschikbaar zijn en bepaal welke koppelingen er gemaakt moeten worden. Om vervolgens te beslissen welke processen het eerst digitaal verbeterd kunnen worden. Kijk dan hoe de overstap intern gemaakt kan worden en wat de vervolgstappen zijn. Zo maak je een plan waarin de oplossing in één of meerdere fases ontwikkeld wordt. Natuurlijk kan Jool ondersteuning bieden tijdens dit hele traject.

Verder praten over een digitaal vraagstuk in de logistiek? Plan hier gratis en vrijblijvend een afspraak in.

Marije

Marije de Jager

Business Developer

06 419 53 298