#evergreenIT   #autoevergreen

De 3 fases van Evergreen IT

Yvan Rens

 - 

3 min

Worstelt jouw organisatie met inflexibele en dure legacy systemen? En ben je veel tijd kwijt aan achterstallige updates? Maak dan je systemen future proof: ontdek de fases van Evergreen IT.

evergreen IT

1 Zero-Evergreen

Organisaties met Zero-Evergreen hebben een traditionele benadering voor het upgraden van applicaties of databases. De trigger voor zo'n upgrade is vaak dat systemen gebreken beginnen te vertonen die de dagelijkse gang van zaken kunnen verstoren. Of ‘ineens’ wordt een pakket niet meer ondersteund door de leverancier en moet er een oplossing bedacht worden.

Dit resulteert in een transformatie die impact heeft op de medewerkers, op de infrastructuur en niet te vergeten op de productplanning. Dit soort upgrades staan ook wel bekend als ‘big bang’ migraties. Big bang migraties die tot het laatste moment uitgesteld worden, kosten in verhouding tot reguliere migraties veel tijd, zijn ingewikkelder en brengen meer druk met zich mee. Hierdoor ligt het maken van fouten op de loer en komt de kwaliteitonder druk. De deadline ligt immers vast. Testen gebeurt veelal handmatig en met beperkte middelen.

Kenmerken van Zero-Evergreen zijn verder: mogelijke beveiligingsrisico's, het gebruik van inflexibele applicaties en applicaties die door de tijd heen buiten de garantie zijn gevallen of simpelweg niet meer worden gebruikt.

2 Manual-Evergreen

Over het algemeen zitten de meeste organisaties in de Manual-Evergreen fase. In deze fase hebben updates en migraties een minder grote impact. De kans dat software buiten de garantie of support valt is stukken kleiner omdat er proactief op wordt gemonitord. Bij Manual-Evergreen vindt het updaten vaak pas plaats na een beslissing op grond van een business case. Software ontwikkelaars besteden veel tijd aan het doorvoeren en testen van updates. Manual-Evergreen is een vooruitgang op Zero-Evergreen, maar nog niet zo efficiënt en kostenbesparend als Auto-Evergreen.

3 Auto-Evergreen

Organisaties met een Auto-Evergreen aanpak gaan heel anders om met updates en migraties. Ze hebben een mentaliteit van automatisering en het up-to-date houden van services zodat ze niet de legacy systemen van de toekomst creëren. De cultuur is gericht op het bijblijven van de laatste versies van bibliotheken, browsers en andere gerelateerde diensten.

Microsoft definiëert Auto-Evergreen als “actieve services die bestaan uit componenten die altijd up-to-date zijn." Met een Auto-Evergreen aanpak houd je services up-to-date doorgebruik te maken van verschillende tools, zoals Dependencybots, Continuous Integration & Continuous Delivery. Door op die manier legacy software proactief tegen te gaan verleng je de levensduur van je technologie aanzienlijk en gaat er veel minder tijd verloren aan handmatige updates.

Zo kunnen ontwikkelaars hun tijd en creativiteit kwijt in hetgeen waar ze het meest gewaardeerd worden: opleveren van stabiele, kwalitatieve features.

Hoe ver is jouw organisatie met Evergreen IT?

Is de Auto-Evergreen benadering in jouw organisatie al bekend? Of werkt je organisatie misschien nog Zero-Evergreen? Wil je weten welke stappen jouw organisatie kan zetten voor een succesvolle inzet van Evergreen IT? Lees meer over Auto-Evergreen.