#valuestreammapping   #howto

Hoe werkt Value Stream Mapping?

Yvan Rens

 - 

3 min

Je hebt al eens wat gelezen over Lean Software Development. Je wilt nu de eerste stap zetten naar een effectieve software ontwikkeling. En dat is: Value Stream Mapping. Maar hoe werkt dat precies? Kom daar achter in dit blog.

value stream map lean software development, value stream map, value stream map voorbeeld, value stream mapping

Waarom een Value Stream Map?

Het doel van Lean Software Development is het zo snel mogelijk leveren van software dat van waarde is voor de eindklant. Om snel software te kunnen leveren moet alle wastes uit het ontwikkelproces gehaald worden. Een waste is alles waar een klant niet voor wil betalen of op wil wachten.

Om deze wastes in kaart te brengen gebruik je een Value Stream Map. De Value Stream Map dient als tool voor het maken van een waardestroomanalyse. De Value Stream Map vormt ook de basis om waste aan te pakken. Hierboven staat een voorbeeld van een Value Stream Map op hoofdlijnen.

Wat staat er in een Value Stream Map?

In een Value Stream Map beschrijf je alle activiteiten van de waardestroom, van klantwens tot oplevering, en de bijbehorende wacht- en doorlooptijden. Je schetst de huidige situatie (dus niet de meest wenselijke situatie). Je kunt hiervoor de exacte data van je IT organisatie gebruiken, maar dat is niet verplicht. Het gaat immers om procesverbetering, niet om een nauwkeurige meting.

3

Value added time

In de Value Stream Map hierboven staan zeven stappen of activiteiten met een aantal tijden. De bovenste tijd is de value added time. De value added time is de tijd waar de klant voor wil betalen en op wil wachten.

4

Non value added time

Onder de 'value added time' staat de non value added time. Dit is de tijd, inclusief de wachttijden tussen de stappen, dat geen waarde toevoegt in de ogen van de klant. Dit is dus een verspilling. De 'non-value added time' bevat ook de avonduren en weekenden. Waarom? Het gaat om het perspectief van de klant die immers ook gewoon buiten kantoortijden wacht op nieuwe software. Daarnaast kunnen klanten tegenwoordig overal ter wereld zitten en dan heb je te maken met andere tijdzones.

In de Value Stream Map kunnen ook stappen of werkzaamheden plaatsvinden die voor de klant niet direct waardetoevoegend zijn, bijvoorbeeld de stap 'Test & Fix'. Je kunt veel fix- en testwerk besparen door al tests te schrijven voordat je je code schrijft.

5

Lead time

Vervolgens heb je ook nog de lead time. Dit is de totale tijd tussen de klantwens en uiteindelijke oplevering. De lead time bevat dus de value added time én de non value added time.

2

Process efficiency

Om ten slotte tot de process efficiency te komen gebruik je de volgende formule: (lead time / value added time) * 100%. Een process efficiency van 15% is ‘normaal’ en een process efficiency van boven de 40% is als ‘goed’ te bestempelen. In dit voorbeeld is de process efficiency 4,76% en dus vrij laag.

Hoe maak je een Value Stream Map?

Het opstellen van een Value Stream Map doe je samen met een aantal medewerkers die direct of indirect te maken hebben met het software project. Deze medewerkers weten immers precies wat er speelt, welke taken er plaatsvinden en waar in het proces sprake is van vertraging.