#leanagile   #leansoftwaredevelopment   #agilesoftwaredevelopment

Lean en Agile combineren: hoe bewandel je dit pad?

Yvan Rens

 - 

3 min

Agile is gericht op software ontwikkeling. De Lean methode, oorspronkelijk uit de productie industrie, kun je óók op software ontwikkeling toepassen, ook wel Lean Software Development. Ondanks de verschillen kun je beide methodes goed combineren. In dit blog lees je hoe.

Begin met de klantwens

Zowel bij Lean als Agile begint het software ontwikkelproces bij het in kaart brengen van de klantwens. De software moet natuurlijk voorzien in een behoefte van een klant. Pas daarna heeft het bestaansrecht. Logischerwijs is dit bij 'Lean & Agile' dus ook de eerste stap.

Maak een Value Stream Map

De volgende stap is het doen van een waardestroom analyse met behulp van een Value Stream Map. Dit is een belangrijke tool van Lean die je goed kunt gebruiken om het software ontwikkelproces, van klantwens tot oplevering, in kaart te brengen. Beschrijf vervolgens alle tussenstappen. Lees hier meer over in de blog over Value Stream Mapping.

Lean Agile

Elimineer verspillingen

Nadat je een Value Stream Map in kaart hebt gebracht ga je na of er verspillingen zijn in het waardestroom proces. Die zullen er ongetwijfeld zijn. Het detecteren en elimineren van de verspillingen is tevens een principe van Lean, maar kun je goed combineren met de Agile methode.

Creëer een flexibele, maar snelle flow

Agile heeft als belangrijkste doel de klant tevreden stellen door regelmatig waardevolle software op te leveren. Het doel van Lean is een snelle en stabiele flow in het software ontwikkelproces. Deze twee doelen sluiten heel goed op elkaar aan. Combineer ze zo: lever met vaste regelmaat nieuwe software, terwijl je tegelijkertijd kritisch blijft kijken of het proces efficiënter kan.

Reageer op verandering

Een uitgangspunt van Agile is dat je moet reageren op verandering. Lean gaat echter uit van een stabiele omgeving. Maar we weten allemaal dat de markt en technologie van tegenwoordig verre van constant zijn. Lean heeft wel als uitgangspunt dat je processen continu moet verbeteren en moet streven naar perfectie (ondanks dat perfectie niet bestaat). Daarom gaat 'Lean & Agile' over het reageren op verandering door het continu opdoen van nieuwe kennis over technologie en het product/dienst van de klant.

Lean & Agile toepassen?

We hebben gezien dat Lean en Agile prima samengaan. Ze vullen elkaar aan en versterken elkaar zelfs. Benieuwd hoe je met Lean & Agile kunt starten? Zet nu de eerste stap door een Value Stream Map op te stellen van het software ontwikkelproces van jouw organisatie.

Marije

Marije de Jager

Business Developer

06 419 53 298