#leansoftwaredevelopment

Wat is Lean Software Development?

Julia van Toor

 - 

2 min

De introductie van Lean Software Development is een logische stap na het succes van Agile en SCRUM. Lean Software Development staat voor een effectieve software ontwikkeling met zo min mogelijk waste.

lean software development betekenis

Betekenis van Lean Software Development

Lean Software Development is de toepassing van de principes van het Toyota Productie Systeem op software ontwikkeling. Toyota is erg succesvol geweest in het ontwikkelen van complexe nieuwe voertuigen. Het ontwikkelde veel nieuwe voertuigen in een zeer korte tijd door de productie zo effectief mogelijk in te richten en alle waste aan te pakken.

De kernprincipes zijn met een aantal aanpassingen ook uitstekend toepasbaar op software ontwikkeling, waarin we ook veel waste zien om aan te pakken. Denk bijvoorbeeld aan:

5

softwarefuncties waaraan al wel gewerkt is, maar die niet af zijn voor release

2

lang wachten op reviews van ontwikkelwerk, waardoor features onnodig lang 'op de plank' liggen voordat je klant ermee aan de slag kan

3

features in applicaties die nauwelijk worden gebruikt: uit onderzoek blijkt dat zo'n 2/3 van de functies weinig tot geen klantwaarde heeft!

Wat zijn de principes van Lean Software Developement?

Mary en Tom Poppendieck hebben in hun boek de 5 principes van Lean vertaalt naar de 7 principes van Lean Software Development. We hebben ze voor je opgesomd. Meer weten over de principes? Klik op de links en ontdek de betekenis achter elke principe.

  1. Eliminate Waste
  2. Build Quality In
  3. Create Knowledge
  4. Decide as late as possible
  5. Deliver Fast
  6. Respect People
  7. Optimize the Whole