#leanagile   #leansoftwaredevelopment   #agilesoftwaredevelopment

Lean VS Agile: wat zijn de verschillen tussen Lean en Agile?

Yvan Rens

 - 

4 min

Het gebruik van de methodes Lean en Agile is zonder meer waardevol voor elke organisatie. Maar hoe verhouden deze methodes zich tot elkaar? Wat zijn de verschillen? Kom het te weten in dit blog!

lean vs agile, lean en agile verschillen

Herkomst

Lean komt uit de productie industrie. Het werd van oorsprong toegepast in fabrieken voor het maken van producten met machines aan de lopende band. Lean werken betekent dat een product aan kwaliteitseisen moet voldoen om door de volgende processtap te worden geaccepteerd. Deze eisen zijn hard, omdat de volgende machine er anders niks mee kan, wat vervolgens tot uitval, dus verspilling, kan leiden.

Agile komt daarentegen uit de software industrie. Agile werken is een hand tot hand proces, waarin kennis groeit gedurende het 'lopen van de band'. De eisen veranderen daarmee ook. Daarom zijn er, in tegenstelling tot Lean, geen harde kwaliteitseisen mogelijk. Behalve een paar algemene eisen, zoals security en performance.

Lean vs Agile

Uitgangspunten

Het vertrekpunt bij Lean is dat de klant weet wat hij wil, dat de organisatie weet hoe het geproduceerd moet worden en dat er in de tussentijd weinig tot niets veranderd.

Bij Agile is dit anders. Agile anticipeert op verandering. Er wordt vanuit gegaan dat de klant nog niet precies weet wat hij wil en dat de organisatie ook nog niet precies weet hoe dit geproduceerd moet worden. Daarnaast wordt er rekening gehouden met dat er vanalles kan veranderen in de tussentijd.

Elimineer verspillingen

Nadat je een Value Stream Map in kaart hebt gebracht ga je na of er verspillingen zijn in het waardestroom proces. Die zullen er ongetwijfeld zijn. Het detecteren en elimineren van de verspillingen is tevens een principe van Lean, maar kun je goed combineren met de Agile methode.

Creƫer een flexibele, maar snelle flow

Agile heeft als belangrijkste doel de klant tevreden stellen door regelmatig waardevolle software op te leveren. Het doel van Lean is een snelle en stabiele flow in het software ontwikkelproces. Deze twee doelen sluiten heel goed op elkaar aan. Combineer ze zo: lever met vaste regelmaat nieuwe software, terwijl je tegelijkertijd kritisch blijft kijken of het proces efficiƫnter kan.

Reageer op verandering

Een uitgangspunt van Agile is dat je moet reageren op verandering. Lean gaat echter uit van een stabiele omgeving. Maar we weten allemaal dat de markt en technologie van tegenwoordig verre van constant zijn. Lean heeft wel als uitgangspunt dat je processen continu moet verbeteren en moet streven naar perfectie (ondanks dat perfectie niet bestaat). Daarom gaat 'Lean & Agile' over het reageren op verandering door het continu opdoen van nieuwe kennis over technologie en het product/dienst van de klant.

Lean & Agile toepassen?

We hebben gezien dat Lean en Agile prima samengaan. Ze vullen elkaar aan en versterken elkaar zelfs. Benieuwd hoe je met Lean & Agile kunt starten? Zet nu de eerste stap door een Value Stream Map op te stellen van het software ontwikkelproces van jouw organisatie.

Conclusie: Lean of Agile?

Is het proces herhaalbaar en voorspelbaar? Dan is Lean een voor de hand liggende methode. Is het proces eenmalig, komt het niet vaak voor of is er veel onzekerheid over het verloop en het uiteindelijke product? Kies dan voor Agile.

Lean en Agile combineren?

Wat nu als je niet wilt kiezen en de voordelen van beide methodes wilt kunnen gebruiken? Dan is er goed nieuws. Je kunt de methodes ook combineren. Benieuwd hoe dat er uit ziet? Lees het in de blog over het combineren van Lean en Agile.