#legacysysteem   #betekenis

Wat is een legacy systeem?

Julia van Toor

 - 

2 min

'Legacy' betekent letterlijk erfenis. Maar ik verklap alvast: in die hoek hoef je het niet te zoeken. Kom achter de betekenis van een legacy systeem en test met een gratis checklist of jouw systeem een legacy systeem is.

Legacy systeem betekenis

Krijg een goed beeld van wat een legacy systeem is met deze drie definities.

‘Een oud informatiesysteem dat blijft functioneren binnen een organisatie’ [1].

'Elk bedrijfskritisch softwaresysteem dat zich aanzienlijk verzet tegen wijzigingen en het falen ervan kan een grote impact hebben op het bedrijf' [2].

‘Een legacy systeem is meestal gebaseerd op verouderde technologieën, maar is van cruciaal belang voor de dagelijkse bedrijfsvoering’ [3].

De definities leggen ieder nadruk op iets anders, bijvoorbeeld dat een legacy systeem geen aanpassingen tolereert of dat de technologie van een legacy systeem verouderd is. Een belangrijke overeenkomst tussen de definities is dat een legacy systeem nog steeds in gebruik is door het bedrijf.

Checklist

Benieuwd of jouw systeem een legacy systeem is of juist niet? Test het met deze gratis checklist. Kun je op één of meer kenmerken bevestigend antwoorden? Waarschijnlijk heb je dan te maken met een legacy systeem.

3

Er missen functionaliteiten in het systeem, maar bijbouwen is technisch erg lastig

5

De prestaties van het systeem gaan achteruit zodra je iets wijzigt

0

Onderhoudskosten nemen alsmaar toe

5

De programmeertaal en technologie van het systeem is gedateerd

1

Er zijn maar weinig software ontwikkelaars te vinden die succesvol met het systeem kunnen werken

3

Er is geen duidelijke software architectuur aanwezig. Alle functionaliteiten zitten aan elkaar geknoopt als een soort spaghettimonster

0

Er is geen of weinig documentatie van de ontwikkeling van het systeem

Is jouw systeem aan vernieuwing toe?

Download de whitepaper voor een stappenplan.

Downloaden
legacy software whitepaper

Meer inspiratie? Volg Jool op LinkedIn

Bronnen

[1] H.K.A. Bakar, R. Razali, ‘A preliminary review of legacy information systems evaluation models’, International Conference on Research and Innovation in Information Systems (ICRIIS) (2013) p314-318, IEEE Conference Publications.

[2] R. Khadka, B.V. Batlajery, A.M. Saeidi, S. Jansen, J. Hage, ‘How Do Professionals Perceive Legacy Systems and Software Modernization’, Proceedings of the 36th International Conference on Software Engineering (2014) p.36-47, ACM.

[3] Gartner, ‘Legacy application or system’, Gartner IT Glossary, (2015).