#minimumviableproduct   #MVP

Wat is een Minimum Viable Product (MVP)?

Julia van Toor

 - 

3 min

Je hoort steeds vaker van succesvolle software producten die ontwikkeld zijn door startups. Beginnende bedrijven die in een korte tijd groeien naar grote, volwassen bedrijven. Denk aan Uber, Spotify, Amazon en Airbnb. Een belangrijke succesfactor van deze bedrijven is dat ze hebben gewerkt met het Minimum Viable Product.

Betekenis MVP

Wat is een Minimum Viable Product (MVP)? Krijg een goed beeld met deze drie definities.

‘Een MVP is een product met net genoeg functies om gevalideerde kennis over het product te verzamelen’ [1].

'Een MVP is die versie van een nieuw product waarmee een team met zo min mogelijk inspanning de maximale hoeveelheid gevalideerde kennis over klanten kan verzamelen' [2].

‘Een MVP is een iteratief proces op basis van continue feedback van de early adopters’ [3].

Een MVP zet je hoofdzakelijk in voor dit doel: feedback verzamelen van eindgebruikers. Meestal in het beginstadium van de ontwikkeling van een nieuw software product.

minimum viable product betekenis, mvp betekenis

Ook voor bestaande bedrijven is een MVP waardevol. Bijvoorbeeld als je plannen hebt om een nieuwe applicatie te bouwen of om nieuwe functionaliteiten aan een bestaand systeem toe te voegen. Met een MVP kun je met een relatief kleine investering valideren of het de grotere investering waard is.

Misverstanden over MVP’s

Ondanks de naam Minimum Viable Product gaat het niet over het maken van een minimaal product. Als je doel is om snel iets te bouwen is een MVP niet nodig. Een MVP zorgt juist voor overhead en levert niet direct omzet op. Het doel van een MVP is tenslotte kennis verzamelen. Daarvoor is inspanning nodig. Denk aan praten met klanten, het bestuderen van statistieken of het doen van analyses.

Een ander misverstand is dat er geen standaard formule is voor het bouwen van een MVP. Een zorgvuldige kijk is nodig om erachter te komen welk type MVP het beste past in een bepaalde context. Ontdek in de whitepaper welke soorten MVP’s er zijn en welk MVP past bij jouw idee.

[Whitepaper] Welk MVP past bij mijn idee?

Download de whitepaper voor meer informatie.

Downloaden
mvp team

Meer inspiratie? Volg Jool op LinkedIn

Bronnen

[1] Duc A.N., Abrahamsson P. (2016) 'Minimum Viable Product or Multiple Facet Product? The Role of MVP in Software Startups'

[2] Eric Ries (2009) ‘Lessons Learned: Minimum Viable Product: a guide’

[3] Valentina Lenarduzzi (2016) ‘MVP Explained: A Systematic Mapping Study on the Definitions of Minimal Viable Product’