#minimumviableproduct   #MVP

Welke soorten MVP’s zijn er?

Julia van Toor

 - 

3 min

Bekende softwarebedrijven hebben het met groot succes weten toe te passen: het Minimum Viable product. Denk aan Picnic, Thuisbezorgd, Bloomon en Brand New Day. Maar hoe ziet een MVP er eigenlijk uit? Welke soorten MVP’s zijn er?

Soorten MVP's

Er zijn verschillende soorten MVP's. Het type MVP dat je het beste kunt kiezen hangt af van de tijd en energie die je erin kan steken, het doel, en de fase van je productontwikkeling. Je kunt daarnaast meerdere soorten MVP's inzetten voor hetzelfde doel. Eric Ries, autheur van de The Lean Startup, initieerde een aantal MVP soorten [1]:

soorten minimum viable products, soorten mvp's
1

Wizard of Oz: een gebruikersinterface die eruitziet als een werkend digitaal product, waarbij je het werkelijke bedrijfsproces handmatig uitvoert. Dit noem je ook wel een ‘clickable prototype’. Het doel van deze MVP is om de werking van het product aan te tonen.

3

Piecemeal MVP: vergelijkbaar met Wizards of Oz, maar dan gaat de uitvoering van de taken met behulp van digitale tools.

1

Single feature MVP: een prototype met de belangrijkste feature van een product of dienst.

4

Public project proposal: gebruikers in staat stellen het product vooraf te kopen zonder dat het product nog bestaat. Dit is een manier om geld in te zamelen voor de ontwikkeling van het product of de dienst.

2

Landingspagina: een webpagina waar bezoekers landen nadat ze op een link uit een e-mail of een ander type campagne hebben geklikt. Een landingspagina gebruik je om het product idee snel te kunnen communiceren, bezwaren weg te nemen en de bezoekers tot actie op te roepen.

3

Mockup MVP: een gebruikersinterface van het product, maar dan zonder enige functionaliteit. Mockup MVP’s maak je met wireframes of schets je uit op papier.

3

Uitlegvideo: een video met daarin een uitleg van wat je product doet en waarom het interessant is voor gebruikers, denk aan een animatie video. De video is vaak eenvoudig en duurt 30 seconden tot een paar minuten.

Plannen om een MVP te ontwikkelen?

Geïnspireerd door de verschillende soorten MVP’s? Van plan om een MVP te ontwikkelen voor jouw bedrijf? Bij Jool denken we graag met je mee over het idee en de MVP keuze. Plan hier gratis en vrijblijvend een afspraak in.

Marije

Marije de Jager

Business Developer

06 419 53 298

Bronnen

[1] Ries, E.: The lean startup: How today’s entrepreneurs use continuous innovation to create radically successful businesses. Crown Business, New York (2011)