#leansoftwaredevelopment   #deliverfast

Lean Software Development principe #5 Deliver Fast

Yvan Rens

 - 

De markt verandert snel. Bedrijven die kunnen concurreren op basis van leveringssnelheid hebben een grote voorsprong. Lees in dit blog hoe ook jouw IT organisatie sneller software kan leveren door het toepassen van het principe ‘Deliver Fast’ van Lean Software Development.

deliver fast, principes lean software development

Elimineer waste voor een betere flow

Waste vertraagt de flow. Daarom is de belangrijkste eerste stap én voorwaarde voor het verkrijgen van gestroomlijnde flow het elimineren van waste binnen het ontwikkelproces.

Voorbeelden zijn lange wachttijden, defecten, onduidelijkheden binnen het team of taken die dubbel worden uitgevoerd. Denk maar aan een extra akkoord van manager X, tests die niet slagen, code die aangepast moet worden of dat je steeds moeten wisselen van taken omdat prioriteiten niet duidelijk zijn. Hierna bespreken we hoe je verspillingen kunt herkennen.

Waste herkennen met behulp van de 'cycle time'

In sommige gevallen hoef je niet ver te kijken om te zien waar waste (ook wel vertragingen) plaatsvinden in een flow. Maar van een sommige waste ben je je waarschijnlijk niet bewust, zoals de tijd die je moet wachten op informatie of op het verkrijgen van een akkoord. Om deze alsnog boven water te krijgen kun je gebruik maken van de 'cycle time'.

‘Cycle time’ is de tijd dat een gemiddelde software aanpassing erover doet om van de klantwens tot de oplevering te komen. De cycle time kun je berekenen door van een aantal 'normale' software aanpassingen de gemiddelde cycle time (doorlooptijd) te meten. Op basis van dit getal kun je je software aanpassingen stuk voor stuk benchmarken. Aanpassing die meer dan de gemiddelde cycle time duren bevatten waarschijnlijk één of meerdere vertragingen.

Lean Software Development verder ontdekken?

Download de whitepaper!

Download nu »
lean software development whitepaper

Zo stroomlijn je de flow

Het ligt voor de hand dat organisaties gebaat zijn bij een gestroomlijnde flow. Door de flow te stroomlijnen kun je immers veel sneller software opleveren. Maar hoe werk je aan de flow? Er zijn een aantal knoppen waar een organisatie aan kan draaien voor een betere flow:

Zorg voor een gelijkmatige aanvoer van nieuw werk. Vermijdt dat teams ineens een bulk werk toegestopt krijgen of dat ze lang moeten wachten voordat duidelijk is wat er moet gebeuren.

Probeer de grootte van het werk klein te houden. Streef naar het zo klein mogelijk maken van werk om de flow te versoepelen.

Zorg ervoor dat het aantal stukken werk dat onderhanden is in het ontwikkelproces niet te hoog wordt. We hebben gezien wat voorraad in een proces betekent in het blog Eliminate Waste. Een voorraad zorgt voor langere levertijd. Voer daarom niet meer werk aan dan het proces redelijkerwijs aan kan.

Plan vaste iteraties voor het opleveren van werk, zodat de teams weten wanneer ze klaar moeten zijn en de organisatie hierop kan rekenen. Streef naar een zo kort mogelijke (maar werkbare) iteratie om flow te creëren.

Automatiseer zoveel mogelijk (mits zinvol). Op die manier kun je nieuwe software snel én met vertrouwen opleveren. Continuous Deployment kan hierbij helpen.

De stand van de knoppen is per organisatie of organisatieonderdeel verschillend. Als deze vijf knoppen op de juist worden afgesteld, zal er een gestroomlijnde flow ontstaan. Op deze manier kunnen teams op een regelmatige basis nieuwe software leveren en kan de organisatie erop vertrouwen dat de klant op tijd wordt bediend.

Starten met waste elmineren voor een hogere leveringssnelheid?

Bekijk het blog over het principe ‘Eliminate Waste’ van Lean Software Development.

Lean Software Development verder ontdekken?

Een juiste toepassing van Lean Software Development zorgt voor een effectieve software ontwikkeling met zo min mogelijk waste. Kortom: ICT-projecten van hogere kwaliteit met een kortere doorlooptijd tegen de laagst mogelijke kosten. Een aantal concrete resultaten zijn:

  1. 30 - 75% kortere time-to-market
  2. 30 - 50% langere levensduur van webtechnologie
  3. 20 - 50% toename in productiviteit

Profiteren van deze resultaten? Zet de eerste stap. Download de whitepaper.

lean software development whitepaper