#digitaletransformatie   #betekenis

Wat is digitale transformatie?

Julia van Toor

 - 

3 min

Je hoort en ziet de term 'digitale transformatie' vaak voorbij komen. Het klinkt interessant, maar ook behoorlijk vaag. Wat houdt het nu echt in? En wat zijn de verschillen tussen digitalisatie, digitalisering en digitale transformatie? Lees snel verder en krijg antwoord op deze vragen in dit blog.

digitale transformatie

Digitale transformatie betekenis

Digitale transformatie is het gebruik van digitale technologie in het gehele bedrijf, dus niet in losse afdelingen zoals sales, marketing en customer service. Digitale transformatie resulteert in fundamentele veranderingen in de manier waarop bedrijven werken en hoe ze waarde leveren aan klanten.

Naast een digitale verandering is ook een culturele verandering nodig. Een cultuur die de status-quo voortdurend uitdaagt, vaak experimenteert en vertrouwd raakt met mislukkingen. Dit betekent dat lang bestaande bedrijfsprocessen vaak moeten plaatsmaken voor nieuwe werkwijzen die nog worden gedefinieerd. Dat kan een grote stap zijn. Maar het zorgt wel voor een wendbaarder en flexibeler bedrijf dat klaar is om te groeien.

Wat is het verschil tussen digitalisatie, digitalisering en digitale transformatie?

De termen digitalisatie, digitalisering en digitale transformatie lijken op het eerste gezicht veel op elkaar. Kort gezegd zijn het fases die elkaar opvolgen en ons van het analoge naar het digitale tijdperk leiden. Het is belangrijk om deze fases te kennen voor een beter begrip van digitale transformatie.

3

Digitalisatie is de overgang van analoog naar digitaal

Nog niet zo lang geleden hielden bedrijven gegevens op papier bij. Als je informatie wilde verzamelen of delen, had je te maken met fysieke documenten. In de tijd van de digitalisatie werden analoge of fysieke informatie omgezet naar digitaal formaat. Het vinden en delen van informatie werd daardoor veel eenvoudiger, maar de manieren waarop bedrijven hun nieuwe digitale archieven gebruikten kwamen grotendeels overeen met de oude analoge methoden.

4

Digitalisering maakt gebruik van digitale gegevens om de werkwijze te versimpelen

Het proces van het gebruik maken van gedigitaliseerde informatie om werkwijzen eenvoudiger en efficiënter te maken noem je digitalisering. Bij digitalisering gaat het niet om een andere manier van zakendoen of nieuwe soorten bedrijven creëren. De werkwijze blijft hetzelfde, alleen dan sneller en beter. Zo heeft de digitalisering bijvoorbeeld de customer service veranderd, door klant records gemakkelijk en snel op te vragen via de computer.

1

Digitale transformatie voegt waarde toe aan elke interactie met de klant

Digitale transformatie verandert de manier waarop zaken worden gedaan en creëert in sommige gevallen volledige nieuwe digitale bedrijven. Met digitale transformatie nemen bedrijven een stap terug en herzien ze alles wat ze doen, van interne systemen tot klantinteracties, zowel online als persoonlijk. Ze stellen grote vragen als "Kunnen we onze processen wijzigen op een manier die betere besluitvorming, efficiëntere baanbrekende veranderingen of een betere klantervaring met meer personalisatie mogelijk maakt?"

Verder met digitale transformatie?

Nu zijn we stevig verankerd in het digitale tijdperk en allerlei bedrijven creëren slimme, effectieve en ontwrichtende manieren om technologie te benutten. Heb je plannen om te starten met een digitale transformatie voor jouw bedrijf? Lees dan de blog 4 sleutels naar een succesvolle digitale transformatie.