WineSTEP: hét Europese handelsplatform voor wijnhandelaren

Website WINEstep

Een lekkere wijn bij een uitgebreid diner of gezellige borrel, daar houdt bijna íedereen wel van. Wist je dat er op de achtergrond heel veel wijnhandelaren actief zijn om die mooie wijnen bij jou te krijgen? Voor WineSTEP hebben wij een wijnhandelsplatform ontwikkeld met een unieke formule. Lees snel verder!

Hoe werkt WineSTEP?

WineSTEP is een Europese marktplaats waarop wijnhandelaren en leveranciers hun wijnpartijen kunnen inkopen en verkopen: STEP staat voor Stocklot Trade & Exposure Platform. Bij het inschrijven kun je als wijnhandelaar o.a. aangeven in welk land je woont en welk pakhuis je in bezit hebt, daar waar de wijn fysiek gestald is. Als verkoper kun je aangeven in welke landen je je wijnpartij wilt aanbieden. Op die manier krijgt de gebruiker enkel de wijnpartijen te zien die in zijn of haar land te koop zijn. Binnen de site kun je de wijnpartijen filteren op basis van verschillende kenmerken zoals de wijnkleur, kwaliteit en jaartal om snel interessante partijen te vinden.

De kracht van WineSTEP

Wat WineSTEP zo uniek en aantrekkelijk maakt is dat de koper en verkoper volledig ontzorgd worden. Op dit moment moeten wijnhandelaren op andere platforms namelijk heel veel regelen voordat ze de gewenste wijnpartij eindelijk in huis hebben: denk aan transport, verzekeringen en douanezaken. Deze administratieve rompslomp wordt volledig overgenomen door WineSTEP. Het systeem bepaalt namelijk automatisch de juiste document(kosten) op basis van het type vergunning van de ontvanger. De prijzen voor wijnpartijen die op de WineSTEP website staan zijn “allin” prijzen. Er komen bijvoorbeeld geen transportkosten of verborgen kosten meer bij, omdat alle kosten die bij de verkoop komen kijken in de verkoopprijs doorberekend zijn met behulp van een complexe rekentool. Ook biedt het systeem de mogelijkheid om live biedingen en tegenbiedingen uit te brengen op wijn partijen, om écht te kunnen onderhandelen.

Het ontwikkelproces

Er zijn vier verschillende stakeholders betrokken bij de ontwikkeling van WineSTEP.  De opdrachtgever, een technisch adviseur, een logistiek adviseur en Jool Software Professionals zelf. Jool participeert zelf ook als technologiepartner in deze startup. Wekelijks zijn er op het Jool kantoor meetings gehouden waarin de vorderingen werden gepresenteerd en het concept werd aangescherpt.

Het ontwikkelen van WineSTEP verliep volgens de Kanban methode. Kanban is een methode voor het beheren en creëren van software met de nadruk op voortdurende levering, terwijl het ontwikkelingsteam niet teveel wordt belast. Kanban is, net zoals Scrum, een proces dat is ontworpen om teams beter samen te laten werken.

Toekomstplannen

Op dit moment wordt er een pilot gehouden om WineSTEP te testen met de eerste klanten en fijn te slijpen voor de publieke lancering. De komende tijd wordt WineSTEP uitgebreid met nieuwe functies die het gebruiksgemak en de “user experience” verder verbeteren.

Related Projects