Hoe maak je een app? Van een goed idee naar échte app

Je hebt op deze link geklikt omdat je een app wilt maken, niet zomaar een leuke app, maar een app die iets moois of nuttigs bij kan dragen aan deze wereld mét een succesvol verdienmodel. Alleen al in Nederland bezit ruim 86 procent van de bevolking een smartphone, dus daar liggen zeker kansen. In dit blog willen wij je tot actie aanzetten om deze kansen te gaan ontdekken en je tools aanreiken om de kansen te gaan benutten.

Inhoud

1. Hoe uniek is je app idee?
2. Bepaal een verdienmodel
3. Maak een app ontwerp met een mockup tool
4. Bepaal hoe je je app gaat maken
5. Met welk investeringsbudget moet ik rekening houden?

1. Hoe uniek is je app idee?

Zoals je wel weet bestaan er al heel veel apps, van game en communicatie apps tot dieet en date apps. Controleer daarom van te voren in welke mate jouw app idee wel of niet in gebruik is. Je kunt dit snel testen door te zoeken in de app store en play store met zoektermen die met jouw app idee te maken hebben. Met zo’n groot aanbod aan apps is de kans zeer groot dat er al een soortgelijk app bestaat die jij in gedachte had. Gooi dan niet meteen je idee weg, maar denk na of jij je kunt onderscheiden. Dat kan bijvoorbeeld ook met je verdienmodel, waar we het in het volgende punt over gaan hebben.

2. Bepaal een verdienmodel

Je wilt iets aan een app verdienen, besteed daarom ruim de tijd aan het uitdenken van je verdienmodel. De keuze van het verdienmodel heeft, naast de hoeveelheid die jij straks gaat verdienen, ook veel invloed op je strategie en hoe jouw app gebouwd gaat worden, waar we het in de volgende stap over gaan hebben. Maar nu: welke verdienmodellen zijn er? De meest bekende app verdienmodellen zijn (1) een betaalde app, (2) adverteren in je app, (3) het freemium verdienmodel, (4) in-app verkoop, (5) abonnement en (6) sponsorschap. Zie hieronder een korte uitleg per verdienmodel.

1. Het meest voor de hand liggende verdienmodel is een betaalde app: de gebruiker kan de app enkel downloaden tegen betaling van een bepaald vast bedrag. Het bedrag kan variëren tussen de $0,10 en $9999,99 (!).

2. Een ander bekend verdienmodel is adverteren in je app: je verdient geld door advertentieruimte te verkopen in je app. Het bedrag dat je daarmee verdient hangt o.a. af van de hoeveelheid gebruikers van je app.

3. Een derde voorbeeld van een verdienmodel is het freemium verdienmodel, waarbij de app gratis aan wordt geboden, maar bepaalde aanvullende functies binnen de app betaald zijn. Op het bedrag van die specifieke functies zit vaak een hoge winstmarge.

4. Een vierde voorbeeld van een verdienmodel is in-app verkoop, in de meeste gevallen gaat het hier over een webwinkel app, maar het kan ook om virtuele goederen gaan. De verdiensten zijn uiteraard afhankelijk van wat en hoeveel er wordt verkocht.

5. Een vijfde voorbeeld van een verdienmodel is een abonnement, dit lijkt op het freemium verdienmodel, maar dan gaat het hier om content en niet om functies. Bij dit verdienmodel krijg je als gebruiker toegang tot een bepaalde hoeveelheid content, maar als je meer (vaak uniekere) content wilt moet je abonnementskosten betalen.

6. Het laatste voorbeeld van een verdienmodel is sponsorprogramma’s, waarbij adverteerders als het ware in de app worden geïntegreerd door bijvoorbeeld bepaalde beloningen te betalen voor de app gebruikers, welke zij op hun beurt kunnen verdienen als zij veel gebruikmaken van de app.

3. Maak een app ontwerp met een mockup tool

Is het gelukt met het kiezen van een geschikt verdienmodel? Dan gaan we verder naar de volgende, leuke maar ook zeker uitdagende, stap: maak je app ontwerp! Je hebt natuurlijk al een bepaald beeld in je hoofd van hoe je app er ongeveer uit moet komen te zien, wat fantastisch is. Maar het wordt nog fantastischer als je je app idee echt gaat schetsen en uitwerken, omdat je dan dieper gaat nadenken over de strategie en inhoud van je app wat de kans van slagen en successen vele malen groter zal maken.

Er zijn zogeheten mockup tools waarin je je app (visueel) kunt ontwerpen. Hierin kun je alle schermen van je app ontwerpen en vervolgens met elkaar linken via een menu. Een voorbeeld van mockup tool die je gratis kunt gebruiken is marvelapp.com.

Denk tijdens het schetsen van je app na over de volgende vragen:
1. Hoe gaat de app werken?
2. Welke soorten functies komen er allemaal in de app?
3. Wat is de huisstijl van de app?
4. Hoe zien de schermen van de app er visueel aantrekkelijk uit voor de gebruikers?

4. Bepaal hoe je je app gaat maken

Nu je je app idee hebt uitgewerkt ben je helemaal klaar voor het echte werk: het bouwen van de app! Voor veel mensen is dit helaas wel het punt waar ze op vastlopen. Het ontwikkelen van een app is een technisch proces waar tijd en moeite of geld in gaat zitten, dat is nu eenmaal zo. Gelukkig zijn er verschillende app ontwikkel opties waar je uit kunt kiezen. We zetten de opties hieronder voor je op een rijtje met de voor- en nadelen.

4.1. Maak je app zelf (verdiep je in de codes)

Als je een eigen app idee hebt is het natuurlijk het leukst om je app helemaal zelf te maken. Het goede nieuws is dat dat zeker niet onmogelijk is. Het is alleen wel lastig als je weinig of geen programmeerervaring hebt. Maar stel, je hebt veel motivatie en vooral veel tijd beschikbaar, dan kun je je er zeker in verdiepen. We raden je dan wel aanraden om na te gaan of je misschien een collega of kennis in je netwerk hebt die ervaring heeft met programmeren en jou in het proces kan helpen. Een aantal goede websites waarop je gratis of betaald kan leren programmeren zijn bijvoorbeeld codecademy.com (gratis), codeschool.com (betaald) of khanacademy.org (gratis).

Voordelen
– Je kunt je app maken zoals jij het helemaal zelf wil
– Je hebt er een nieuwe interessante hobby bij

Nadelen
– Het kost erg veel tijd om te leren programmeren (vergeet niet dat een officiële voltijd ICT opleiding meerdere jaren in beslag neemt)
– Je programmeerkennis is waarschijnlijk beperkt waardoor je app minder spectaculair wordt dan je misschien had gehoopt

4.2. Gebruik een online app maker

Een andere -gemakkelijkere- mogelijkheid is dat je zelf je app in elkaar zet met een online app maker. Dit is een online tool waarin je vaak op een visuele manier je app kunt bouwen. Een bekende website waarop je je app (gratis) kunt maken is appmakenonline.nl, daarbij moet je wel een paar honderd euro betalen om je app in de stores te laten zetten en daarnaast nog een klein vast bedrag per maand.

Voordelen
– Het is een simpele en goedkope manier om een app bouwen
– Je bouwt er relatief snel een app mee, waardoor je snel kunt testen of je app aanslaat (of niet)

Nadelen
– De functionaliteiten van een online app maker zijn veelal standaard, je moet je dus echt in de betreffende functies kunnen vinden
– Het kost wat moeite en tijd om je jezelf bekend te maken met de werkwijze van een online app maker

4.3. App laten maken door ervaren app ontwikkelaar(s)

Een derde optie is dat je je app laat maken door één of meerdere ervaren app ontwikkelaars. Zeker als je een groot of complex app idee heb is deze optie ideaal. Ervaren app ontwikkelaars kunnen met hun uitgebreide skills lastige app ideeën binnen een redelijk snelle tijd omzetten tot een mooi eindresultaat. Er zijn redelijk wat bedrijven waar je je app kunt laten maken, zo ook wij, Jool. Neem gerust eens een kijkje naar de apps die we geproduceerd hebben.

Voordelen
– Alle denkbare functies die jij in je app wilt, kunnen voor je gemaakt geworden
– Je app is binnen een relatief snelle tijd klaar om de markt op te gaan

Nadelen
– Een app laten maken betekent vaak een relatief grote geldinvestering
– Je houdt er zelf veel tijd aan over 😉

5. Met welk investeringsbudget moet ik rekening houden?

Veel mensen vragen zich af wat het kost om een app te laten maken. Om je daar een zo goed mogelijk antwoord op te geven hebben we bij Jool een kostencalculator ontwikkeld waarmee jij je persoonlijke budgetindicatie kunt berekenen. Het is mogelijk dat het werkelijke budget iets kan verschillen van je budgetindicatie, maar als je de kostencalculator nauwkeurig invult komt het zeker in de buurt.

Vragen?

Heb je verder nog vragen over het (laten) maken van een app? Stel ze gerust hieronder. Of je nu zelf een app gaat maken of dat je het laat maken: heel veel succes!

Facebooktwitterlinkedininstagram

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *