Lean VS Agile

Het gebruik van de methodes Lean en Agile is zonder meer waardevol voor elke organisatie. Maar hoe verhouden deze methodes zich tot elkaar? Wat zijn de verschillen? Kom het te weten in dit blog!

Lean vs Agile

Herkomst

Lean komt uit de productie industrie. Het werd van oorsprong toegepast in fabrieken voor het maken van producten met machines aan de lopende band. Lean werken betekent dat een product aan kwaliteitseisen moet voldoen om door de volgende processtap te worden geaccepteerd. Deze eisen zijn hard, omdat de volgende machine er anders niks mee kan, wat vervolgens tot uitval, dus verspilling, kan leiden. Agile komt daarentegen uit de software industrie. Agile werken is een hand tot hand proces, waarin kennis groeit gedurende het 'lopen van de band'. De eisen veranderen daarmee ook. Daarom zijn er, in tegenstelling tot Lean, geen harde kwaliteitseisen mogelijk. Behalve een paar algemene eisen, zoals security en performance.

Uitgangspunten

Het vertrekpunt bij Lean is dat de klant weet wat hij wil, dat de organisatie weet hoe het geproduceerd moet worden en dat er in de tussentijd weinig tot niets veranderd. Bij Agile is dit anders. Agile anticipeert op verandering. Er wordt vanuit gegaan dat de klant nog niet precies weet wat hij wil en dat de organisatie ook nog niet precies weet hoe dit geproduceerd moet worden. Daarnaast wordt er rekening gehouden met dat er vanalles kan veranderen in de tussentijd.

Focus

Het accent van Lean ligt meer op het stroomlijnen van het proces, terwijl Agile wil kunnen reageren op veranderingen. De toepassing van Lean kan op processen als resultaat hebben dat het proces effici├źnt is, maar dat men inmiddels niet meer zit te wachten op het product wat van de band rolt. Agile offert de efficiency voor een deel op om flexibel te blijven.

Lean vs Agile

Conclusie: Lean of Agile?

Is het proces herhaalbaar en voorspelbaar? Dan is Lean een voor de hand liggende methode. Is het proces eenmalig, komt het niet vaak voor of is er veel onzekerheid over het verloop en het uiteindelijke product? Kies dan voor Agile.

Lean en Agile combineren?

Wat nu als je niet wilt kiezen en de voordelen van beide methodes wilt kunnen gebruiken? Dan is er goed nieuws. Je kunt de methodes ook combineren. Benieuwd hoe dat er uit ziet? Lees het in de blog over het combineren van Lean en Agile.

Vragen over Lean VS Agile?

Bel met een expert

Paul Noordhuizen

06 484 31 088

Paul