#minimumviableproduct   #MVP   #betekenis

Wat is een Minimum Viable Product (MVP)?

Julia van Toor

 - 

3 min

In de software-industrie worden steeds vaker producten ontwikkeld door startups: softwarebedrijven die 'uit de grond gestampt' lijken te zijn en onverklaarbaar snel lijken te groeien. Denk maar aan Uber, Spotify, Amazon en Airbnb. Een belangrijke gemeenschappelijke factor van het succes van deze bedrijven is dat ze werken met het Minimum Viable Product concept.

minimum viable product betekenis, mvp betekenis

Betekenis MVP

Maar wat is een een Minimum Viable Product (MVP)? Hieronder staan drie definities.

‘Een MVP is een producten met nét genoeg functies om gevalideerde kennis over de producten te verzamelen’ [1].

'Een MVP is die versie van een nieuw product waarmee een team met zo min mogelijk inspanning de maximale hoeveelheid gevalideerde kennis over klanten kan verzamelen' [2].

‘Een MVP is een iteratief proces op basis van continue feedback van de early adopters’ [3].

Een MVP wordt dus ingezet voor hoofdzakelijk dit doel: kennis verzamelen van eindgebruikers, en dat meestal in het beginstadium van de ontwikkeling van een nieuw softwareproduct of dienst [1].

Voor wie is een MVP belangrijk?

MVP’s spelen niet alleen een belangrijke rol voor het startup-team zelf, maar ook voor de externe stakeholders van de startup, zoals potentiële gebruikers en investeerders [1]. Tegenwoordig is een MVP bijvoorbeeld een belangrijk onderwerp tijdens meetings met investeerders.

Al bekend met Lean Software Development?

Download de whitepaper!

Download nu »
lean software development whitepaper

Misverstanden over MVP’s

Ondanks de naam Minimum Viable Product gaat het niet over het maken van een minimaal product [2]. Als het doel is om gewoon snel iets te bouwen is een MVP niet nodig. MVP’s zorgen namelijk juist voor extra overhead en leveren niet direct omzet op. Het doel van een MVP is immers om kennis te genereren. Bovendien vereist dit in de meeste gevallen veel inspanning, denk maar eens aan: veel praten met klanten, het bestuderen van metrics of het doen van analyses.

Het tweede misverstand is dat er beslist geen standaard formule is voor het bouwen van een MVP [2]. Het vereist een zorgvuldig oordeel om erachter te komen wat voor soort MVP zinvol is voor een bepaalde context. Ontdek in dit blog welke soorten MVP’s er zijn.

Bronnen

[1] Duc A.N., Abrahamsson P. (2016) 'Minimum Viable Product or Multiple Facet Product? The Role of MVP in Software Startups'

[2] Eric Ries (2009) ‘Lessons Learned: Minimum Viable Product: a guide’

[3] Valentina Lenarduzzi (2016) ‘MVP Explained: A Systematic Mapping Study on the Definitions of Minimal Viable Product’