#minimumviableproduct   #MVP

Wat is een Minimum Viable Product (MVP)?

Julia van Toor

 - 

2 min

In de software-industrie worden steeds vaker producten ontwikkeld door startups. Bedrijven die uit de grond gestampt lijken te zijn en in een korte tijd snel groeien. Denk aan Uber, Spotify, Amazon en Airbnb. Een belangrijke succesfactor van deze bedrijven is dat ze werken met het Minimum Viable Product concept.

Betekenis MVP

Maar wat is een een Minimum Viable Product (MVP)? Hieronder staan drie definities.

‘Een MVP is een product met nét genoeg functies om gevalideerde kennis over het product te verzamelen’ [1].

'Een MVP is die versie van een nieuw product waarmee een team met zo min mogelijk inspanning de maximale hoeveelheid gevalideerde kennis over klanten kan verzamelen' [2].

‘Een MVP is een iteratief proces op basis van continue feedback van de early adopters’ [3].

Een MVP zet je dus hoofdzakelijk in dit doel: kennis verzamelen van eindgebruikers, en dat meestal in het beginstadium van de ontwikkeling van een nieuw softwareproduct of dienst.

minimum viable product betekenis, mvp betekenis

Voor wie is een MVP belangrijk?

MVP’s spelen niet alleen een belangrijke rol voor het startup-team zelf, maar ook voor de externe stakeholders van de startup, zoals eindgebruikers en investeerders. Tegenwoordig is een MVP een belangrijk onderwerp tijdens meetings met investeerders.

Misverstanden over MVP’s

Ondanks de naam Minimum Viable Product gaat het niet over het maken van een minimaal product. Als het doel is om gewoon snel iets te bouwen is een MVP niet nodig. Een MVP zorgt namelijk juist voor extra overhead en levert niet direct omzet op. Het doel van een MVP is immers om kennis te genereren. Dit vereist veel inspanning, denk maar aan: veel praten met klanten, het bestuderen van metrics of het doen van analyses.

Een ander misverstand is dat er geen standaard formule is voor het bouwen van een MVP. Het vereist een zorgvuldig oordeel om erachter te komen welke soort MVP zinvol is in een bepaalde context. Ontdek in dit blog welke soorten MVP’s er zijn.

Bronnen

[1] Duc A.N., Abrahamsson P. (2016) 'Minimum Viable Product or Multiple Facet Product? The Role of MVP in Software Startups'

[2] Eric Ries (2009) ‘Lessons Learned: Minimum Viable Product: a guide’

[3] Valentina Lenarduzzi (2016) ‘MVP Explained: A Systematic Mapping Study on the Definitions of Minimal Viable Product’