Appels en peren gegarandeerd van een geweldige kwaliteit

Dankzij de volledig geautomatiseerde fruitprikker.

vogelaar vredehof

Om hardfruit van de beste kwaliteit te bieden maakt Vogelaar Vredehof gebruik van fruit hardheid testers, ook wel fruitprikkers. Ja juist, om appels en peren letterlijk mee te prikken. In het proces van prikken en data opslaan waren nog handmatige stappen aanwezig. Hierdoor konden per ongeluk fouten optreden. Vogelaar Vredehof wilde het proces daarom volledig automatiseren. Om dit te realiseren heeft Jool de software voor de prikkers vernieuwd. Nu kan een kwaliteitscontroleur van Vogelaar Vredehof via een tablet prikopdrachten aanmaken én prikdata ontvangen. Zonder tussenkomst van handmatige stappen.

Vogelaar Vredehof is een internationaal handels- en verpakkingsbedrijf en zorgt er dagelijks voor dat miljoenen consumenten kunnen genieten van de lekkerste appels en peren. Het bedrijf is gespecialiseerd in het leveren van eetrijpe appels en peren, in de juiste verpakking en op de juiste manier gemarket.

De fruitprikker

Al jaren maakt Vogelaar Vredehof gebruik van de fruitprikkers. Met de prikkers kunnen kwaliteitscontroleurs de hardheid van appels en peren meten. Deze hardheid zegt iets over de kwaliteit van de vruchten. Met een steekproef worden telkens 10 vruchten uitgekozen die een afgebakende partij representeren.

guss today
De fruit hardheid prikker

Voordat Vogelaar Vredehof bij Jool kwam werden de prikkers aangestuurd door een stukje software dat je onder anderen kunt gebruiken als module in Excel. Na het testen van de vruchten werden de resultaten in een Excelsheet toegevoegd en verder meegenomen in het het proces.

De uitdagingen

Vogelaar Vredehof had twee uitdagingen.

De eerste uitdaging was het automatiseren van de handmatige stappen in het prikproces. Vogelaar Vredehof had zelf al wat gedaan om het proces te verbeteren met een eigen low-code applicatie. Wat nog ontbrak in de applicatie was de meetdata van de prikkers. Dit wilde ze vanuit de prikker geautomatiseerd in de applicatie laten binnenkomen. Ook moest vanuit de applicatie de prikker bestuurd kunnen worden.

De tweede uitdaging was dat Vogelaar Vredehof gebonden was aan een Excel plugin en daarmee ook aan Excel. Na updates van Microsoft kunnen versies niet meer compatibel zijn. Dit kan leiden tot storingen in het prikproces of beveiligingsissues.

Stap voor stap naar de oplossing

Stap 1: Communiceren met de prikker

Nog voor het vervullen van de eisen en wensen van Vogelaar Vredehof was de allereerste stap om een proof of concept te maken. We wilde weten of we met de prikker konden communiceren. We hebben onszelf eigen gemaakt met het protocol van de prikker. Zo kwamen we met succes achter hoe we met de prikker moesten communiceren.

Stap 2: Draadloze connectie maken met de prikker

Een belangrijke vereiste van Vogelaar Vredehof was dat ze de prikker draadloos konden aansturen vanuit de low-code applicatie op de tablet.

Eerst hebben we een connectie gemaakt met Bluetooth. Ondanks dat de connectie het deed, bleek dit in de praktijk onvoldoende werkbaar. Dit vanwege het protocol van de prikker. De gebruiker zou dan voor elke meting opnieuw toestemming moeten geven om de bluetooth verbinding te kunnen gebruiken.

Toen stelde Vogelaar Vredehof voor om het te proberen met een Raspberry Pi, ook wel een opzichzelfstaande mini computer. We hebben de Raspberry Pi ingericht en een door Jool gebouwde maatwerk applicatie erop geïnstalleerd.

raspberry pi
Een Raspberry Pi, een opzichzelfstaande mini computer

De Raspberry Pi hebben we met een kabel verbonden aan de prikker. Met een nieuwe API koppeling maakte we vervolgens een draadloze connectie tussen de Raspberry Pi en de low-code applicatie op de tablet.

Stap 3: Geen afhankelijkheid meer van Excel

De uitdaging van het afhankelijk zijn van Excel heeft Jool getackeld door geen gebruik meer te maken van Excel. In plaats daarvan wordt de data nu direct opgeslagen in de low-code applicatie. Daarnaast is de Raspberry Pi een op zichzelf staand computertje waardoor het niet te maken krijgt met updates van softwareleveranciers.

Het resultaat

Hoe gaat het prikproces nu na de software vernieuwing? Via de low-code applicatie maakt Vogelaar Vredehof opdrachten aan. Deze opdrachten worden via de API uitgelezen door de Raspberry Pi. De Raspberry Pi herkent of er een prikopdracht tussen zit. Vervolgens voert de prikker de opdracht uit. Als de opdracht klaar is stuurt de Raspberry Pi de prikdata terug naar de API. Zo komt de data uiteindelijk terecht in de low-code applicatie en is het cirkeltje rond.