Internet of things: inzicht in de onderhoudsstaat van dieselmotoren

Met een vernieuwd dashboard.

ioda

Om altijd en overal inzicht te hebben in de onderhoudsstaat van dieselmotoren van schepen en machines wilde NPS Diesel de monitoring applicatie 'IODA' laten ontwikkelen. Na een paar weken hard werken door het Jool projectteam is de applicatie een feit!

NPS Diesel maakt dieselmotoren voor schepen en verschillende machines. De klanten van NPS Diesel zijn resellers. Zij kopen dieselmotoren in en verkopen deze door aan eindklanten.

jacht
NPS Diesel maakt dieselmotoren voor o.a. jachten

Het plan: nieuwe monitoring applicatie IODA

Het doel van de IODA applicatie is dat resellers via een dashboard de onderhoudsstaat van dieselmotoren in de gaten kunnen houden. Denk aan de monitoring van gegevens als, hoelang en hoevaak de dieselmotor aan staat, wat het vermogen is, hoeveel brandstof het verbruikt en de temperatuur. Resellers kunnen op basis van deze informatie op tijd signaleren of er een onderhoudsinterval nodig is. Klanten zullen zo nooit te maken krijgen met een oververhitte motor.

De uitdaging

Alle functionaliteiten die de IODA applicatie moest hebben waren in de basis al aanwezig in een andere monitoring applicatie van NPS Diesel. We konden bijvoorbeeld dezelfde backend gebruiken. Het voorstel van NPS Diesel was daarom om een kopie te maken van de applicatie en deze om te bouwen naar de nieuwe IODA applicatie.

Stap voor stap naar de oplossing

Stap 1: Refactoring van de codebase

De eerder genoemde monitoring applicatie is in het verleden ontwikkeld door een andere partij. Om de applicatie met succes om te schrijven moest het Jool projectteam de code op verschillende plaatsen aanpassen. Tijdens deze refactoring werkzaamheden heeft het team de applicatie meteen goed leren kennen.

Stap 2: De ontwikkeling van de IODA applicatie

Nadat de codebase er weer netjes uitzag was het tijd voor het echte werk: het ombouwen van de monitoring applicatie naar de IODA applicatie.

De IODA applicatie moest een ander jasje krijgen, zoals een ander logo en een nieuw login scherm. Verder moest ook de dataweergave anders. Aan het projectteam de taak om de weergaven van statistieken, grafieken en de user profielen te veranderen. Allemaal aanpassingen om de IODA applicatie inzetbaar te maken.

ioda scout
Deze Scout verstuurt de dieselmotor gegevens naar de nieuwe IODA applicatie

Stap 3: Samenwerking en einddemo

Het software project nam in totaal vier weken in beslag. De Kanban methode werd gehanteerd, omdat dit een relatief klein project was. In de tussentijd is er intensief samengewerkt. Er waren meerdere contactmomenten per week, via Jira, telefoon, mail en face-to-face. De samenwerking verliep soepel. Zo werden nieuwe software opleveringen telkens diezelfde dag nog getest door NPS Diesel. Met tot slot een geslaagde einddemo.

Het resultaat

De IODA applicatie draait! De wensen van NPS Diesel zijn geïmplementeerd. Het uiterlijk is veranderd naar de IODA huisstijl en de dataweergaven en grafieken zijn vernieuwd. De applicatie is toegankelijk voor klanten via desktop en mobiel.

ioda applicatie
ioda app
De IODA applicatie op desktop en mobiel