Waar komt de naam “jool” vandaan?

Misschien ken je Jool Software Professionals al goed, of misschien is dit de eerste keer dat je met jool in aanraking komt. We kunnen ons hoe dan ook voorstellen dat je je afvraagt waar de naam jool vandaan komt. In deze blog zal je daar achter komen! We stellen deze vraag aan Paul Noordhuizen, één van de oprichters van Jool Software Professionals.

Hoe het allemaal begon…

Paul: “Hoe de naam jool ontstaan is? Nou, David Kingma en ik gingen een nieuw bedrijf oprichten en we wilden natuurlijk een goede naam bedenken voor het bedrijf. Zoals het bedenken van een naam gaat, is dat je gaat brainstormen -in ons geval met veel alcohol ;-)- en allerlei namen bedenkt!

Waar we op een gegeven moment op uit kwamen is dat we met het bedrijf toch wel een soort ontdekkingsreis gaan maken voor onszelf in de wereld van technologie en software. We hebben gebrainstormd over inspirerende ontdekkingsreizigers of grote heersers uit het verleden. Toen kwamen we op op Jules Vernes (1828–1905) en zijn boeken. Hij was een Franse schrijver en pionier in het sciencefictiongenre. En Julius Ceasar (100 v. Chr — 44 v. Chr), de grote heerser van het Romeinse rijk.

“En waar we op een gegeven moment op uit kwamen is dat we met het bedrijf toch wel een soort ontdekkingsreis gaan maken voor onszelf in de wereld van technologie en software.”

Ook wilden we graag een naam die ook goed in het buitenland uit te spreken is, want je weet maar nooit waar je terecht komt. En we zochten een naam die nog beschikbaar is als domeinnaam. Met deze twee criteria in ons achterhoofd hebben we de namen Jules Vernes en Julius Ceaser verbasterd tot jool!

“Ook wilden we graag een naam die ook goed in het buitenland uit te spreken is, want je weet maar nooit waar je terecht komt.”

Het kleine probleem is alleen dat het binnen Nederland vaak als ‘j-óó-l’ wordt uitgesproken in plaats van ‘djoel’, want jool heeft verder geen echte betekenis qua herkomst. Wél is jool in het oud Hollands een woord voor ‘plezier hebben’, dus die betekenis is er voor ons later bijgekomen.

Overigens was ook de designer die ons logo ging ontwerpen meteen enthousiast over de naam jool vanwege de symmetrie!”

Figuur 1: Het logo van Jool Software Professionals

Heb je vragen of opmerkingen over dit verhaal of jool als bedrijf? Laat gerust een reactie achter.

Facebooktwitterlinkedininstagram

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *