Waar komt de naam “Jool” vandaan?

Waar komt de naam “Jool” vandaan?

Misschien ken je Jool Software Professionals al goed, of misschien is dit de eerste keer dat je met Jool in aanraking komt. We kunnen ons hoe dan ook voorstellen dat je je afvraagt waar de bedrijfsnaam Jool vandaan komt. In dit blog kom je daar achter! We stellen deze vraag aan Paul Noordhuizen, één van de oprichters van Jool Software Professionals.

Hoe het allemaal begon…

Paul: “Hoe de naam Jool ontstaan is? David en ik hadden het plan een nieuw bedrijf op te richten en we wilden daarvoor natuurlijk een goede naam bedenken. We zijn toen echt even gaan zitten en hebben, zoals de meeste mensen zouden doen, goed gebrainstormd -in ons geval met veel alcohol ;-)- en allerlei namen en ideeën bedacht!

Na een tijdje hadden we een beeld voor ogen dat we met het bedrijf een soort ontdekkingsreis willen gaan maken in de wereld van technologie en software. We hebben nagedacht over inspirerende ontdekkingsreizigers en grote heersers uit het verleden. Toen kwamen we op Jules Verne (1828–1905) en zijn boeken. Hij was een Franse schrijver en pionier in het sciencefictiongenre. En we kwamen op Julius Ceasar (100 v. Chr — 44 v. Chr), de grote heerser van het Romeinse rijk.

“Na een tijd van brainstormen hadden we een beeld voor ons dat we met het bedrijf een soort ontdekkingsreis willen gaan maken in de wereld van technologie en software.”

Ook wilden we graag een naam die zowel in Nederland als het buitenland goed uit te spreken is, want je weet maar nooit waar je terecht komt. En daarbij was het belangrijk dat de naam nog beschikbaar moest zijn als domeinnaam. Met deze twee criteria in ons achterhoofd hebben we de namen Jules Verne en Julius Ceaser verbasterd tot Jool!

“Ook wilden we graag een naam die zowel in Nederland als het buitenland goed uit te spreken is, want je weet maar nooit waar je terecht komt.”

Het kleine “probleem” is alleen dat het in Nederland vaak als ‘j-óó-l’ wordt uitgesproken in plaats van ‘djoel’, want Jool heeft qua herkomst geen echte betekenis. Wél is ‘jool’ in het Oudhollands een woord voor ‘plezier hebben’, dus die betekenis is er voor ons later bijgekomen.

Overigens was ook de designer die ons logo ging ontwerpen meteen enthousiast over de naam Jool vanwege de symmetrie!”

Figuur 1: Het logo van Jool Software Professionals